Ünnep Mexikóban

Húsvét 2014 - beöltözveHúsvét

A hagyományok rendkívül fontosak és meghatározóak egy család életében. Ezek a szokások általában még jobban összekovácsolják az összetartozókat, a gyerekek pedig, amikor felnőnek, szeretettel gondolnak vissza majd az együtt töltött időre és számukra mindez természetesen értéket képvisel. Márpedig az értékek teszik jobbá az emberiséget és a világot. Én mai napig szívesen emlékszem a karácsony kicsiny részleteire, a rituálékra, amik csak a miénk voltak, arra, hogy nálunk a bejgli kakaós és nem mákos és sok más apróságra. Mint édesanya, számomra ezért különösen lényeges, hogy kisfiam megismerje mindkét kultúra tradícióit. Ennek tükrében szerveztem a húsvétot is.

PassióEbben az évben úgy esett az ünnep, hogy a tavasz beköszönte ugyanannak a hétnek elején volt. A nap-éj-egyenlőséget szeretjük valamelyik piramisnál megünnepelni. Azt akartam, hogy M. megismerje Teotihuacán romvárosát, ezért felkerekedtünk, s március 21-én Mexikóvárosba buszoztunk. Fehér ruhát öltöttünk, hiszen ilyenkor az ügyesebbek a Nap-piramisra másznak fel, s ott szívják magukba a nap energiáját, míg az olyanok, mint én, akit a szülés óta még erősebb tériszonnyal áldott meg a Jó Isten, a Holdpiramissal is beérik. Eddigi években teljesen normális volt, hogy a húsvét pénteket egy Santa Maria Magdalena nevű faluban töltsük, ahol a gyerekek és felnőttek beöltözve előadják a passiót, majd végigvonulva az utcákon szemléltetik a via crucis-t. Az országban több száz helyen rendezik meg Jézus szenvedéstörténetét, ahol kicsik és nagyok örömmel részt vesznek. Más szokás nem igazán kapcsolódik a húsvéthoz.

TojásfestésEgy belga barátnőm mindig támogat, amikor európai hagyományok felelevenítéséről van szó. Vele és kislányával már napokkal hamarabb elkezdtük az előkészületeket, még pedig tojásfestéssel. Aztán kerestünk csokitojásokat a parkban, majd eljátszottuk a locsolási jelenetet. Ez volt az első alkalom, hogy M. elszavalta a versikét, meglocsolta A.-t, s kapott érte egy Tojáskereséscsokoládétojást. Ezt húsvétvasárnap (itt hétfőn nincs szünet) a családdal is megtettük. Elmagyaráztam nekik, mi mit jelent, lefordítottam a locsolóverset és az egésznek a menetét. Ők egy kicsit szkeptikusabbak voltak, de belementek és Máté locsolkodhatott, utána pedig a többször hasznosított csokikkal boldogan tért haza. Fontos, hogy mindkét nemzetiségű család mindig érdeklődően és tisztelettel forduljon a tőle különböző kultúra felé és természetes, hogy ezt utána elvárhatja a másik féltől. Fontos megérteni, hogy a tény, ha valaki több kultúrában is otthon érzi magát, nem elvesz az értékéből, hanem gazdagabbá teszi.

Hold- piramis, Teotihuacán
Leon-Kertesy-Tunde-anyukakirtak

Ismerd meg Tündit: Ide kattints!
Ha van kedved, olvass bele a blogjába is: http://sos-anyalettem.blog.hu