Védd a Földet! Apró tippek nagy változásokhoz

fold1-foldÁprilis 22 – A Föld napja!

A Föld egészsége és a mi egészségünk összefügg. 2014 az eddigi legmelegebb év a Földön a mérések 1900 körüli kezdete óta. 2015 a talaj és a fény nemzetközi éve. Egyik nélkül sem élhetünk. Talaj és fény nélkül nincs élelmünk. Tégy az éghajlatváltozás ellen! Minden héten! Hiába cselekszik ma már több mint egymilliárd ember 192 országban egy napon – a Föld napján a környezetért -, élhető jövőnkért. Egyetlen nap kevés. 2015. április 22-től legyen minden héten Föld napja. Rajtad a sor!

Hallottál már a túlfogyasztás napjáról?
Ez minden évben az a nap, amikortól kezdve a hiány pótlásához már a következő évi erőforrásait fogyasztja az emberiség – ezt már unokáink hitelezik, akaratuk ellenére. Az 1960-as évek elején a Föld erőforrásainak évente még csak kétharmadát használta föl az emberiség. 1992-ben azonban már október 21-ére esett a globális túlfogyasztás napja, 2013-ban pedig már augusztus 20-ára, azaz ettől a naptól kezdve a következő évi erőforrásait fogyasztotta 2013-ban az emberiség. Jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,5 Földre lenne szükségünk. Föld pedig csak egy van.

fold1-tulfogyasztas-napja

Ha azt gondolod, hogy egyedül, kis változtatásokkal nem sokra mész, TÉVEDSZ!!!
Kis változtatások – nagy változás! Minden nap számít…Mit tehetsz Te? Energia, étrend, közlekedés, fogyasztás – mindegyik terület sok lehetőséget rejt a csökkentésre.

fold1-vizGyors, egyszerű ötletek a változtatásokhoz:

Energia tipp: Főzésnél használj fedőt! Tudtad, hogy másfél liter víz felmelegítése fedő nélkül, 3–4–szer annyi energiát igényel, mintha fedővel főzünk?
Víz tipp: Zuhanyozz kádfürdő helyett és azt is időre. Ki a leggyorsabban megtisztuló a családban? Nálunk remekül bevált időmérőnek egy kis homokóra, amit fogmosáshoz kaptak a gyerekek.
Kozmetikum tipp: Próbálj kicsit kevesebb adagot használni (sampon, fogkrém…) és figyeld az eredményt. Hátha az is ugyanolyan hatékony lesz…

További tippek energia, víztakarékosság és kozmetikum témakörben: IDE KATTINTVA

fold2-gazdasagÉlelmiszer tipp: Egy héten egyszer tarts húsmentes (állati eredetű termékmentes) napot! Jó alternatívák lehetnek pl a zöldségkrémek.
Gazdaság tipp: Gyűjtsd a kicsit is! – 50-100 ft nem is olyan nagy pénz mostanság. Az apróidat dobáld egy perselybe, befőttes üvegbe és pár hónapig ne is vedd ki belőle. Fél-egy év után számold meg és örülj!
Hulladék tipp: Írd ki a postaládára, hogy nem kérsz reklámot!

További tippek élelmiszer, gazdaság, hulladék témakörben: IDE KATTINTVA

fold3-vasarlasVásárlás tipp: Vásárold azt, aminek szezonja van!
Háztartás tipp: Válts szelíd szerekre. Talán hihetetlen, de igaz, hogy a szódabikarbóna/mosószóda/mosószappan, fehérítő-folttisztító só, ecet/citromlé/citromsav tudja ugyanazt, amit az általános mosószerek, mosogatószerek, lemosók, tisztítók, takarítószerek.
Egészség tipp: Tudatosan fordítsd a figyelmedet az apró boldogságokra, szépségekre. Süt a nap! Szépek a felhők! Csicseregnek a madarak! Kevesebb a ruha a lányokon/fiúkon! Szép színű az a falevél!
Zöldítős tipp: Nincs kerted? Balkonkertészet, cserépben paradicsom… Hasznodra válik, ha megtapasztalod, hogy a paradicsom, az eper, a fűszernövények vagy a csilipaprika mit kíván, hogy sokat és jót teremjen. Termő illatos balkon… Kipróbálod?

További tippek vásárlás, háztartás, egészség és zöldítés témakörben: IDE KATTINTVA

Én megkérdeztem a gyerekeimet az új év első napján, hogy mikre emlékeznek legszívesebben a múlt évből. Sorolták az élményeket és egyetlenegy tárgyat sem említettek. Szóba került strandolás és kirándulás, de tárgy-ajándék egy sem. Tehát ezentúl kevesebbet költünk tárgyakra, többet szervezünk élményeket. Mert sokszor a közös élmény pénzbe sem kerül!

Gondold végig a boldog napjaidat! Mennyi köthető tárgyakhoz és mennyi élményekhez?

A környezetedért tenni TRENDI, környezetvédőnek lenni divatos! A Föld barátjának lenni klassz!

fold1-foldbaratja

Teljes cikkek:
Első rész: Energia, víz, kozmetikumok
Második rész: Élelmiszerek, gazdaság, hulladékok
Harmadik rész: Vásárlás, háztartás, egészség, zöld-ség

Forrás: biosagok.hu